בלי סודות

7 הטיפים החשובים לשמירה על בטיחות מזון בבית

נטלי קוטלר, טכנולוגית מזון ומהנדסת אבטחת איכות בSodexo On-Site, המספקת שירותי הסעדה לארגונים, נותנת דגשים חשובים בבטיחות מזון במטבח הביתי:

***

רבים מאתנו מקדישים תשומת לב רבה לסוגי המזונות אותם אנו צורכים, כחלק מההקפדה על תפריט מאוזן ובריא. יחד עם זאת, רבים מאיתנו נוטים לחשוב שבטיחות מזון היא לא הרבה מעבר לניקיון המטבח.

ארגון הבריאות העולמי מציין ב-7 ביוני את יום בטיחות המזון העולמי. לפי נתוני הארגון, מעל 200 מחלות נגרמות מאכילה של מזון מזוהם בחיידקים, וירוסים, טפילים או חומרים כימיים כגון מתכות כבדות. אחד מכל עשרה אנשים ברחבי העולם חולה עקב מזון מזוהם מדי שנה ו 420,000 מתים מדי שנה עקב זיהום במזון. ילדים מתחת גיל 5 הם אוכלוסייה רגישה ביותר לזיהום מזון.

להלן 7 טיפים חשובים לשמירה על בטיחות המזון בבית:

  1. הכנסת מזון לקירור בסמוך לסיום הבישול
  • יש להכניס מזון מבושל למקרר מיד עם סיום הבישול, על מנת שיגיע לטמפ’ של כ-4°c תוך שעתיים.
  • מומלץ להכניס תבשילים חמים ישירות למקרר, תוך הרחקה ממוצרים רגישים במיוחד, כמו מוצרי חלב.

 

  1. טיפול בביצים
  • שימו לב שהביצים שלמות ונקיות.
  • חשוב לרכוש ביצים בעלות חותמת שהתאריך העליון שלהן הוא לפחות שבוע קדימה ממועד הרכישה.
  • חשוב לשמור ביצים בקירור בכלי אחסון במרכז המקרר.
  • אין לרחוץ ביצים וחשוב להקפיד לאכול ביצים שעברו טיפול תרמי מלא.

 

  1. הפשרת בשר ודגים
  • הפשרה בטוחה של בשר ודגים צריכה להתבצע במקרר, כדי למנוע התפתחות חיידקים בתהליך ולמניעת זיהום אזורי עבודה במטבח.
  • בעת ההפשרה, רצוי להניח את נתח הבשר מחוץ לאריזתו המקורית על רשת המונחת בתוך כלי, לשם הגרת נוזלים. יש לכסות את הכלי בניילון ניצמד, כדי להימנע ממגע של הבשר עם מזונות אחרים.

 

  1. הפרדת קרשי חיתוך
  • חשוב לשים לב להחליף קרש חיתוך מחורץ ובלוי, מאחר והחריצים הם אזור רגיש להתפתחות חיידקים.
  • כדי להימנע מזיהום צולב (מעבר חיידקים ממזון גולמי למזון מוכן לאכילה), מומלץ להחזיק מספר קרשי חיתוך בצבעים שונים (לשם הנוחות) לטיפול בסוגי המזון השונים:

– בשר/עוף גולמי
– דגים גולמי
– ירקות ופירות טריים

  1. שטיפת ירקות ופירות
  • חשוב להקפיד לשטוף ירקות ופירות לפני הקילוף, בכדי להסיר לכלוך ולצמצם חדירה של חיידקים לתוך הירק וגם בזמן הקילוף/חיתוך. את השטיפה יש לבצע תחת מים זורמים תוך כדי שפשוף.
  • יש להימנע משימוש בסבון (במיוחד סבון כלים), אשר אינו משפר משמעותית את תוצאות השטיפה ושאריות ממנו עשויות להישאר בירק ובפרי.

 

  1. העברת מזון משומר לכלי אחסון אחר לאחר הפתיחה
  • מומלץ להעביר את שאריות המזון מקופסת השימורים למיכל סגור ולשמור במקרר:

– כדי להימנע מחשיפת המזון לזיהום וחמצן (המזרז תהליכי קלקול).
– כדי למנוע זליגת BPA למזון עקב פגיעה בציפוי הפנימי בעת הפתיחה (שריטה או מכה).

  1. שטיפת ידיים
  • חשוב להקפיד על שטיפת ידיים:

– לפני ואחרי הכנת מזון ואכילה
– לאחר השימוש בשירותים
– לאחר מגע בפנים (ובמיוחד לאחר קינוח אף, שיעול, עיטוש)
– לאחר מגע בבע”ח
– לאחר מגע באשפה.

  • אופן השטיפה המומלץ:

– יש לשטוף ידיים תחת מים זורמים.
– להקפיד על שימוש בסבון ושפשוף הידיים זו בזו בין האצבעות וגם בגב כף היד למשך כ 20 שניות.
– שטיפה נוספת במים וייבוש במגבת נקייה.

 

לבריאות 🙂